Hvad er Mensendieck?


Mensendieck smitter af på din udstråling, din holdning og på dig selv. Din krop bliver harmonisk og afbalanceret.

Når du først har opbygget en forbedret kropsbevidsthed, så beholder du den.

Mensendieck-gymnastik er med andre ord en investering, der rækker ind i fremtiden.

Læs mere herunder, hvor Dansk Mensendieck Forbund forklarer, hvordan Mensendieck foregår og hvad det gør godt for.

Mensendieck øvelse

Hvordan foregår Mensendieck?


Mensendieck er en individuel gymnastik, hvis formål er at skabe den størst mulige harmoni og balance i kroppen, både i ro og i bevægelse. Det er for alle – uanset alder, køn og kondition – der ønsker en anderledes form for styrketræning, som forbedrer muskelkontrol, koordination og balance.

Det kræver ikke andet af dig, end at du er koncentreret og opmærksom, mens din underviser roligt forklarer dig, hvad du skal gøre og hvornår. Du lærer at bruge dine muskler og led korrekt og øge din kropsbevidsthed i et tempo, hvor du samtidig kan koordinere dit åndedræt med øvelserne og deres intensitet.

Mensendieck øvelse

Du kan vælge at få eneundervisning eller deltage på meget små hold, hvor vi tager hensyn til præcis dine behov, dit temperament og din anatomi.

Du står mellem spejle og kan på den måde selv se, hvad der sker, når musklerne arbejder, dvs. spændes og afspændes. Ved hele tiden selv at følge med i spejlene, øger du din kropsbevidsthed og lærer hver muskel og dens rette funktion at kende.

Du vil derfor opleve, at du får lettere ved at tage det indlærte med ud i det daglige liv. Du opdager, at du ubevidst tager gymnastikken med dig fireogtyve timer i døgnet – i hverdagen og på jobbet.

Mensendieck øvelse

Hvem får gavn af Mensendieck?


Har du problemer med en dårlig kropsholdning eller med smerter i nakke, ryg, skulder, knæ, hofter eller lænd, kan Mensendieck-træning hjælpe dig.

Den hjælper også, hvis du på grund af forkerte arbejdsstillinger, en arbejdsskade eller uhensigtsmæssige bevægelser ofte har hovedpine eller ondt i fødder, ankler, ben, arme og håndled.

F.eks. kan Mensendieck effektivt bekæmpe de museskader, der nemt opstår, hvis du sidder for meget foran din computer.

Den individuelle undervisningsform gør det muligt at tage hensyn til dine behov og formåen. Sværhedsgraden tilpasses den enkelte.

Det gør Mensendieck gymnastik til et godt valg for en række specialgrupper.

Det gælder fx mennesker med belastningssygdomme som f.eks. leddegigt, slidgigt, bækkenløsning, skævheder i ryggen, myoser/muskelspændinger, piskesmæld samt smerter i skulder, nakke- og arm-området.

Mensendieck øvelse

Mensendieck egner sig til genoptræning efter bl.a. diskusprolaps, hofteledsoperationer, knæskader, brystoperationer, samt velegnet til træning under graviditet og til genoptræning efter fødsel.

Mensendieck kan også lindre lidelser som skoliose, hvor rygmusklerne genoptrænes, så de kan bære og støtte rygsøjlen.

De relativt langsomme glidende muskelspændinger og afspændinger i øvelserne virker tilbage på hele nervesystemet, og øvelserne har derfor en beroligende virkning.

Mensendieck forkert øvelse
Mensendieck korrekt øvelse
Mensendieck forkert øvelse
Mensendieck korrekt øvelse
Mensendieck øvelse

Væk med:

  • Dårlige arbejdsstillinger
  • Ondt i ryggen
  • Muskelspændinger
  • Spændingshovedpine
  • Dårlig holdning
  • Ømhed i arme og ben

Mensendieck giver:

  • Styrke og bedre balance
  • Fysisk og psykisk velvære
  • Færre smerter
  • Smidighed og vitalitet
  • En god holdning og udstråling
  • Korrekt åndedrætsteknik

Læs mere


Mensendieck øvelse

Elevudtalelser

Læs her, hvad andre har fået ud af at gå til Mensendieck. Vi har samlet en række udtalelser fra elever rundt i landet, som går eller har gået til Mensendieck hos en af forbundets mange lærere.

Mensendieck øvelse

Bess Mensendieck

Mensendiecksystemet blev udviklet af Bess M. Mensendieck i slutningen af 1800-tallet og blev grundlagt i 1905. Bess Mensendieck videreudviklede sit system igennem hele livet.

Mensendieck øvelse

Bliv klogere på Mensendieck

Vi har samlet en lang række udgivelser og forskningsrapporter, som giver dig mulighed for at læse endnu mere om Bess Mensendieck og hendes gymnastiksystem.